روایت حوزه

ضرورت روایت خدمات اجتماعی طلاب

ضرورت روایت خدمات اجتماعی طلاب
- اندازه متن +

شکاف میان حوزه و مردم طی سال‌های اخیر و در نتیجۀ جنگ روایت‌های دشمن علیه این شجرۀ طیبه ایجاد شده و در صورت عدم مقابله با آن روز به روز افزایش خواهد یافت. در این میان خدمات اجتماعی خود از عناصری است که دل‌های مردم را به این نهاد تمدنی نزدیک‌تر می‌کند. اما در صورت عدم ارائۀ روایتی دقیق از آن تنها در روستا یا منطقۀ فعالیتی طلاب جهادی محدود خواهد ماند. در این نوشتار به بیان ضرورت ارائۀ خدمات اجتماعی از سوی طلاب و روایت آن می‌پردازیم.

عواملی که موجب بی‌رغبتی طلاب به فعالیت‌های اجتماعی می‌شود چیست؟

محدود شدن طلاب در میان دروس حوزه و عدم امتداد آن در جامعه و زندگی اجتماعی، از جمله مسائلی است که حوزۀ علمیه و روحانیت را از میان مردم جدا کردن و موجبات افزایش شکاف میان این شجرۀ طیبه و مردم می‌شود. امام خمینی(ره) در بخش‌هایی از منشور روحانیت مخالفت صریح خود را با این مسئله بیان کرده‌اند. غفلت از خدمات اجتماعی و جدایی از جامعه، می‌تواند «چشم اسفندیار» حوزۀ علمیه و انقلاب اسلامی در این برهۀ حساس تاریخی باشد.
ناگفته نماند، چالش اصلی روایت نکردن خدمات اجتماعی موجود است. به گونه‌ای که بسیاری از مردم حتی از این خدمات اطلاع ندارند. از طرفی برایشان روایت‌های نامناسب و در برخی موارد ناروایت‌هایی از سوی دشمنان صورت گرفته است. در حالی که ما نیازمند روایت‌هایی از جنس «علمک» و … هستیم.

ضرورت خدمات اجتماعی طلاب در بیانات امامین انقلاب

امام خمینی(ره) در قسمت پایانی منشور روحانیت می‌فرمایند: «اگر طلبه‌ای منصب امامت جمعه و ارشاد مردم یا قضاوت در امور مسلمین را خالی ببیند و قدرت اداره هم در او باشد و فقط به بهانۀ درس و بحث مسئولیت نپذیرد و یا دلش را فقط به هوای اجتهاد و درس خوش کند، در پیشگاه خداوند بزرگ یقیناً مؤاخذه می‌شود و هرگز عذر او موجه نیست.» ایشان در ادامه می‌فرمایند: «ما اگر امروز، به نظام خدمت نکنیم و استقبال بی‌سابقۀ مردم از روحانیت را نادیده بگیریم، هرگز فرصت و شرایط بهتر از این‌ را نخواهیم داشت. امیدوارم از نصایح و تذکرات مشفقانه این پدر پیر و این خدمت‌گزار حقیر خود دل‌گیر نشده باشید.»1

رهبر انقلاب در دیدار با ائمۀ جمعۀ سراسر کشور در سال 1401 فرمودند: «شرکت در خدمات اجتماعی، همچون کمک به مردم در حوادث طبیعی و در مقابله با کرونا و جمع‌آوری کمک‌های مؤمنانه برای نیازمندان جزو کارهای لازم امامان جمعه است که بعضی از ائمۀ جمعه نیز انصافاً در این زمینه خوش درخشیده‌اند.»2

طلاب جهادی
حضور طلاب در مناطق سیل‌زده

علم‌داری طلاب در این برهۀ تاریخی

در هر دوره‌ای عده‌ای عَلَم شیعه را در هر حوزه‌ای بنا به اقتضای عصر خویش به دست می‌گیرند. زمانی شیخ فضل‌الله نوری و شهید مدرس به فعالیت‌های سیاسی می‌پردازند. یا ملاصدرا به پایۀریزی حکمت متعالیه اشتغال می‌یابد. شیخ طوسی در فقه و محمدحسین فرج‌نژاد در سینما و رسانه عمر خویش را صرف می‌کنند.

معرفی آثاری دربارۀ خدمات اجتماعی تبلیغی طلاب

در مستند «جمعه دوم آوریل» و کتاب رسول مولتان که خاطرات شهید رحیمی از تبلیغ در پاکستان است، می‌توانید بخشی از این فعالیت مؤثر را مشاهده کنید. در این دو اثر ارزشمند شما شاهد نقش مؤثر ایشان در عرصۀ فعالیتی خویش خواهید بود. تأثیری که تا به امروز امتداد یافته است.

کتاب خدمات اجتماعی و قدرت نرم

کتاب «خدمات اجتماعی و قدرت نرم » نیز به نقش خدمات اجتماعی حزب‌الله لبنان در نزدیک شدن مردم به تفکر مقاومت می‌پردازد. اگر ما نیز همچون حزب‌الله لبنان به خدمات اجتماعی می‌پرداختیم، امروز کمتر شاهد حضور جوانان و نوجوانان معترض در کف خیابان بودیم.

  1. خمینی، روح‌الله، جدال دو اسلام، ص 208. ↩︎
  2. سخنرانی در تاریخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۵. ↩︎
درباره نویسنده

تقی همدانی

نظر شما در مورد این مطلب چیه؟

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *