روایت حوزه

جنگ روایت‌ها در حملۀ آمریکا و اسرائیل به ایران

جنگ روایت‌ها در حملۀ آمریکا و اسرائیل به ایران
- اندازه متن +

در نبردهایی که میان دو گروه یا کشور همچون ایران و آمریکا در جهان مدرن و پست مدرن شکل می‌گیرد، یکی از اصلی‌ترین عناصر در جهت‌دهی افکار عمومی و واکنش‌های ایشان در قبال آن روایت‌ها و بازنمایی‌هایی که از سوی طرفین تولید و منتشر می‌شود، است.
این موضوع تا جایی پیش می‌رود که ژان بودریار جنگ خلیج فارس را تنها ساختۀ رسانه‌ها و ناموجود در دنیای واقعی می‌داند. اگرچه ما معتقد به این نظریات نیستیم، اما میزان اثر بازنمایی و روایت در جنگ‌های امروز بر کسی پوشیده نیست.

تصاویری از جنگ خلیج فارس

روایت حرفه‌ای پاسخ مستقیم را نمی‌گوید

در نبرد میان ایران و اسرائیل روایت‌هایی که طرفین از سوی جنگ تولید می‌شود، نقش تعیین‌کننده‌ای در افکار عمومی جهانیان دارد. تصور کنید خبر «آمریکا یا اسرائیل به ایران حمله کرد.» توسط رسانه‌ها منتشر می‌شود. وقتی مخاطب این خبر را می‌خواند، در وهلۀ اول دربارۀ علت حملۀ آمریکا و اسرائیل فکر می‌کند.
روایت‌سازی حرفه‌ای حکم می‌کند که پاسخ این سؤال فارغ از ملاحظات ژورنالیستی، هیچ‌گاه در روایت بیان نشود. البته سوگیری در تولید روایت می‌تواند در یافتن پاسخ آن، نقش مؤثری داشته باشد. به هر حال، نیرو‌های فرهنگی هر یک از طرفین تلاش می‌کنند تا این سؤالات مخاطب را پاسخ دهند.

علت حملۀ اسرائیل و آمریکا به ایران

بدین ترتیب دو پاسخ با دو رویکرد متفاوت به این پرسش پاسخ می‌دهند:
–  ایران قوی: از آن جهت که ایران در حال تبدیل شدن به قدرتی جهانی است، با چنین موانعی رو‌به‌رو می‌شود. به طور اساسی حملۀ آمریکا به ایران نشانۀ حقانیت جمهوری اسلامی است. چرا که لشکریان شیطان تنها در صورت گام برداشتن ملتی در مسیر حق، سد راه آن‌ها خواهند شد.
گفتنی است که این روایت در برابر ناروایت‌ها، نخستین بار توسط رهبر انقلاب ارائه شد. این روایت متأسفانه با تمسخر و غیرعلمی جلوه دادن توسط برخی از غرب‌گرایان داخلی مواجه شد.

– ایران ضعیف: ایران از آن جهت که در مسیر ضعف و انحطاط سیاسی، فرهنگی، امنیتی و نظامی قرار گرفته، مورد حملات اسرائیل و آمریکا قرار می‌گیرد. این روایت توسط رسانه‌های صهیونیستی به جوامع عرضه می‌شود.

اگر طلاب و عموم دغدغه‌مندان فرهنگی برای خود، مسئولیتی در قبال ارائۀ روایت منحصربه‌فرد خود تعریف نکرده باشند، دشمن بیکار نخواهد نشست. در چنین شرایطی امام جامعه مجبور است وظیفۀ ما را بر دوش بکشد و مشتی بی‌سواد شروع به ترور شخصیتی ایشان کنند.

درباره نویسنده

تقی همدانی

نظر شما در مورد این مطلب چیه؟

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *